Het Verhaal

Het sinterklaasfeest is onbetwist het leukste feest dat Nederland kent, een sprookje waarin iedereen waar dan ook in het land een rol speelt en waaraan iedereen mooie jeugdherinneringen bewaart. Een maand in het jaar spannen duizenden sinten en pieten zich in om elk kind, waar het ook woont, het Sinterklaasverhaal als echt te laten beleven en het mooiste is, miljoenen spelen dit spel mee. In iedere stad, dorp en gehucht arriveert de Sint met zijn boot en gevolg op dat kleine stroompje in de buurt om door de plaatselijke burgervader te worden ontvangen.

Wie herinnert zich ook niet die opwinding, de trots, het gevoel van volwassenheid ook, wanneer men na een laatste jaar van langzaam knagende twijfel dan eindelijk werd opgenomen in de kring van de “weters”. Gelukkig bleek die promotie altijd net genoeg om de wonden van die toch ook diepe teleurstelling van de verbroken illusie te helen. En natuurlijk zijn er geen betere figuranten geen bravere spelers in de mythe van Sint-Nicolaas dan de recent bekeerden. Onbewust nemen ze direct hun plaats in als de volgende generatie uitvoerders van het aloude toneelspel. Zonder deze continuïteit, zonder het sinterklaasfeest zou Nederland veel kaler veel saaier, veel minder Nederland zijn.

Het feest heeft in de loop der jaren natuurlijk een behoorlijke evolutie doorgemaakt, Zwarte Piet is van een eenzame knecht veranderd in een heel team van vrolijke specialisten, van Hoofdpiet tot aan Huispiet en is ook een veel belangrijker rol gaan spelen. Sommige sinten arriveren tegenwoordig met honderden zwarte pieten op hun boot. Het paard heeft een naam gekregen en de roe en zak zijn veel minder afschrikwekkend geworden, zonder dat dit de essentie van het verhaal heeft aangetast. Ook de massamedia spelen tegenwoordig een grotere rol in de beeldvorming. Televisieprogramma’s, internet drukken zeker een stempel op de ervaring van het feest door de kleinsten. Desondanks is en blijft het Sint-Nicolaasfeest een regionaal of zelf lokaal feest waar de viering in eerste instantie gaat om de eigen plaats, de eigen school het eigen huis. Zo leeft in het Friese Grouw nog altijd de traditie van de in februari verschijnende Sint-Pyter voort. Veel plaatsen en scholen geven dan ook ondanks de landelijke intocht nog steeds invulling aan het feest in die lokale sfeer, die het verhaal tastbaar maakt en nabij brengt voor de allerkleinsten.

Het Best(s)e Sinterklaasverhaal volgt volledig in deze traditie, als een klassiek Sinterklaasavontuur met een Bests smaakje. Vanuit dit initiatief worden een aantal korte filmpjes geproduceerd die van voor de aankomst van de Sint in Nederland tot aan zijn verjaardag vertoond worden op de lokale omroep en via het Internet. Het Best(s)e Sinterklaasverhaal is een volledige vrijwilligersproductie waaraan vele tientallen personen meewerken. Alhoewel het verhaal voornamelijk in Best is opgenomen, is de lokale smaak niet zo overheersend dat het voor niet-Bestenaren oninteressant zou zijn. Ook zonder de herkenning van gebouwen en locaties blijft een mooi Sinterklaasverhaal over. Iedereen kan het verder via YouTube volgen en op verzoek zullen wij het ook aan andere zenders te beschikking stellen.

En het verhaal? Tsja, daarover kunnen wij hier natuurlijk nog niets verklappen, daarvoor zult u toch echt moeten kijken of deze site in de gaten houden. Maar we kunnen hier in ieder geval wel een tipje van de rode mantel oplichten. Het is een klassiek verhaal van tegenslag en worsteling, van vertrouwen en verraad en van hoop en geloof in een goede afloop die, zoals u kunt verwachten, natuurlijk komt. Niets is tenslotte sterker dan Sint-Nicolaas, die met zijn trouwe knecht Zwarte Piet alle stormen doorstaat.

 

Vanaf 7 november op dit kanaal: Het Best(s)e Sinterklaasverhaal.